50five by engie50five by engie
groepenkast
15 sep. 2020

Alles wat je moet weten over de groepenkast

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
De meterkast is als het ware het hart van je elektrotechnische installatie. Hier komen de water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen allemaal samen in jouw woning. Ook zit hier vaak de telefoonleiding en de glasvezelaansluiting. Het is dus voor de werking van veel apparatuur in jouw woning belangrijk dat alles hier naar behoren werkt. Daarom is het handig om iets meer te weten over deze belangrijke kast in jouw woning.

Het verschil tussen een meter- en een groepenkast

In de praktijk worden de termen meterkast en groepenkast vaak door elkaar heen gebruikt, maar er zit wel degelijk een verschil tussen beiden. De fysieke ruimte waar alle belangrijke aansluitingen samenkomen heet de meterkast. Hierin bevindt zich de groepenkast, wat een simpel gezegd een verdeelsysteem is om de elektriciteit veilig over jouw woning te verdelen. Vroeger werd dit ook wel een stoppenkast genoemd. Stoppen zorgden voor de beveiliging van de installatie.

Tegenwoordig is de installatie voorzien van één hoofdschakelaar om de hele installatie in één keer mee uit te schakelen. Na de hoofdschakelaar zitten aardlekautomaten of installatieautomaten en aardlekschakelaars. Aardlekautomaten zijn een combinatie van installatieautomaten en aardlekschakelaars. Een installatie-automaat zorgt voor beveiliging tegen overbelasting of kortsluiting. Een aardlekschakelaar detecteert lekstroom en schakelt de installatie indien nodig uit. Een aardlekautomaat neemt dus beide taken over.

installateur groepenkast

1-fase of 3-fasen stroom

Afhankelijk van de hoeveelheid elektrische apparaten die je in huis hebt, heb je een 1-fase of 3-fasen aansluiting nodig. Gebruik je maar enkele elektrische apparaten? Dan voldoet een 1-fase aansluiting prima. Tegenwoordig gebruiken huishoudens echter steeds meer elektrische apparaten. Als je bijvoorbeeld elektrisch gaat koken, maar ook als je zonnepanelen installeert of een laadpaal voor een elektrische auto wil gaan gebruiken, zul je een aansluiting nodig hebben die bij jouw verbruik past. Om ervoor te zorgen dat je elektriciteitsaansluiting jouw verbruik aan kan, zul je dan een 3-fasen aansluiting nodig hebben. Ook kan het zijn dat je voor dit soort zware apparaten een speciale groep nodig hebt, om overbelasting te voorkomen.

Extra groepen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat er een stroomstoring ontstaat, elke keer dat je jouw auto oplaadt of dat je jouw elektrische fornuis aanzet. Om dit te voorkomen is het verstandig om aparte groepen aan te leggen voor apparaten . Zo zullen verschillende zware apparaten elkaar tijdens het gebruik niet in de weg zitten en wordt overbelasting voorkomen. Apparaten worden gelukkig ook steeds slimmer. Zo zijn er verschillende laadpalen op de markt met dynamic load balancing. Deze palen houden zelf het vermogen van jouw elektriciteitsnetwerk in de gaten en gaan hier slim mee om. Zo wordt het vermogen verhoogt op het moment dat je geen andere apparaten in gebruik hebt en neemt de laadpaal automatisch minder stroom om het moment dat je bijvoorbeeld tegelijkertijd elektrisch aan het koken bent. Zo wordt je auto efficiënt en veilig opgeladen, zonder dat je hier zelf rekening mee hoeft te houden.

Ook heb je via een aantal slimme laadpalen goed inzicht in jouw energieverbruik. Zo kun je zelf in de gaten houden wanneer jouw piekmomenten zijn en hier rekening mee houden bij toekomstig gebruik. Heb je ook nog zonnepanelen? Dan is een oplaadpunt dat hiermee goed samenwerkt een uitkomst. Niet alleen bespaar je hiermee op je energiekosten, het is ook erg duurzaam. Wil je advies over het kiezen van een laadpaal? Maak dan gebruik van de keuzehulp en vraag vrijblijvend een offerte aan. Onze experts helpen je graag verder.

extra groep voor groepenkast

Veiligheid

Voor ieders veiligheid is het belangrijk dat alles wat met elektriciteit te maken heeft veilig wordt aangelegd en aangesloten. Daarom gelden er strenge voorschriften en normen. In België moet elke elektrische installatie voldoen aan het Algemeen Reglement van Elektrische Installaties (AREI). Zelf gaan sleutelen aan de elektriciteit is dan ook altijd een risico. Vooral als je grote apparaten, zoals een oplaadpunt voor je elektrische auto of zonnepanelen, wilt installeren is het verstandig om voor een erkende installateur te kiezen. Deze kent alle regels, heeft ervaring met verschillende situaties en weet altijd wat de beste oplossing is. Zo loop je geen enkel risico dat jouw apparaten verkeerd worden aangesloten en overbelasting gaan veroorzaken.

Lees ook: Heb jij een huis ouder dan 10 jaar? Bespaar dan tot 15% BTW op een laadpaal thuis!

Laat een installateur je helpen

Zoals je ziet moet je als je een nieuw groot elektrisch apparaat aan wilt schaffen rekening houden met veel verschillende aspecten. Voldoet jouw aansluiting wel aan jouw gewenste vermogen? Heb je een extra groep nodig? En hoe zorg je ervoor dat alles aan de vereiste reglementen en voorschriften voldoet? Zelf gaan sleutelen zonder dat je er ervaring mee hebt kan een behoorlijk risico opleveren. Laat dit soort klussen bij voorkeur uitvoeren door een professional. Zo weet je zeker dat jouw huis veilig is en je zorgeloos alle verschillende elektrische apparaten kunt gebruiken. Twijfel je over iets? Of heb je advies nodig over bijvoorbeeld het combineren van een laadpaal met andere smart home apparaten? Onze deskundigen helpen je graag verder. Op weg naar een duurzame toekomst.

Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in en krijg advies op maat:

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five