50five by engie50five by engie
Elektrische auto opladen stopcontact
21 feb. 2020

Kunt u een elektrische auto in het stopcontact steken?

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
Als u een elektrische auto koopt, krijgt u daar vaak een stekker bij. U wordt echter vaak niet goed voorgelicht over het opladen zelf en wat u met die stekker moet doen. Veel mensen weten namelijk niet dat als u de elektrische auto gaat opladen thuis, het niet zo handig is om deze rechtstreeks in het stopcontact te steken. Het kan wel, maar er kleven toch een behoorlijk aantal nadelen aan.

Highlights

  • Het is mogelijk om uw elektrische auto via het stopcontact op te laden, echter wordt dit afgeraden.
  • Naast dat het opladen tot wel 12 uur kan duren, is het ook gevaarlijk (denk aan brand).
  • Wilt u het toch doen? Kies dan in ieder geval voor mode 2 opladen.
  • Wilt u helemaal géén gedoe, kies dan voor mode 3 of 4 opladen. Deze zijn sneller en veiliger, maar werken niet met een stopcontact.

Zo duurt het opladen van de elektrische auto wel heel erg lang

Het lijkt zo simpel, u hoeft er niets bijzonders voor te doen. U pakt de stekker van de auto en doet die in het stopcontact bij u thuis, waar ook de huishoudelijke apparaten hun energie vandaan halen. Mode 1 opladen wordt dit wel genoemd en het op deze manier opladen van uw elektrische auto kan in theorie wel, maar doe het maar liever niet. Zo zijn de accu’s van de hedendaagse elektrische auto’s behoorlijk groot, gemiddeld hebben de auto’s een accu van wel 40 kW. Tesla heeft zelfs al een accu gemaakt van 100 kW. Het op deze manier opladen van uw auto duurt erg lang, zomaar rond de twaalf uur. Daarnaast wordt de laadkabel ontzettend heet wanneer u uw auto op deze manier laadt, wat tot onveilige situaties kan leiden.

Het is bovendien vaak niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser te gebruiken omdat uw auto vrijwel de volledige capaciteit gebruikt. Een laadpaal met dynamic load balancing lost dit probleem op.

wat is loadbalancing

Brand ligt op de loer als u kiest voor deze manier van opladen

Gewoon de stekker in het stopcontact en opladen is ook gewoon niet veilig. Er is dan namelijk geen beveiliging en evenmin een begrenzer. Dat zijn de voornaamste redenen waarom deze manier van opladen juist afgeraden wordt. De oplader wordt extreem warm en de kans op brand in uw huis wordt daarmee een risico als u op deze manier oplaadt. Niet doen dus.

Veel mensen zullen zich nu afvragen hoe het dan zit met die laadkabel die u bij uw nieuwe auto geleverd krijgt. Want had de verkoper nou niet gezegd dat u met behulp van de kabel en het stopcontact uw auto zo op kan laden? Dat klopt, al gaat het dan om mode 2 opladen. Er is echter een groot verschil tussen het eerder besproken mode 1 opladen en mode 2 opladen. Dat verschil zit hem erin dat er bij mode 2 opladen wel een begrenzer toegepast wordt. De risico’s zijn daardoor beduidend kleiner. Het blijft echter niet ideaal gezien de laadduur.

Een mooie en gecontroleerde manier van opladen

Wie dus met het stopcontact op wil laden, die kiest in elk geval voor mode 2 opladen. Wilt u nou helemaal geen gedoe met het stopcontact en wilt u zaken als het stopcontact verlengen vermijden, dan kiest u voor mode 3 opladen, de meest gebruikte methode. Dit is een mooie, gecontroleerde manier van opladen met behulp van een laadpaal. Gedurende het laadproces is er communicatie tussen het voertuig en het laadpunt. De auto en de laadpaal ‘kijken’ samen hoe ze een veilig en geschikt laadsysteem kunnen creëren. Geen gedoe met het stopcontact dus, wel zo veilig.

WallboxCopperSB

Alleen op eigen terrein

Een laadpaal mag u alleen laten plaatsen als er sprake is van eigen terrein, als de laadpaal dus op eigen grond geplaatst kan worden. Is het uw eigen grond, dan gelden er geen restricties en laat u onze specialist snel een laadpaal plaatsen. Is dat echter niet het geval, dan vraagt u bij de gemeente een laadpunt aan. Die zal dan ergens in de buurt gerealiseerd worden en geldt dan als openbaar laadpunt. Het is niet zo dat de gemeente dus speciaal voor u een laadpaal aanlegt in de openbare ruimte.

Mode 4 opladen is DC-laden, een zeer snelle manier van het opladen van uw elektrische auto

Tenslotte kennen we ook nog mode 4 opladen. In dat geval wordt ook wel gesproken van DC-laden, laden met gelijkstroom dus. Deze snelladers, want dat zijn het, zijn in staat om uw elektrische auto bijzonder snel op te laden. Dergelijke laadpunten ziet u slechts zelden bij mensen thuis. U moet als u dat wel wilt beschikken over krachtstroom of dat aan laten leggen. Anders heeft u niets aan de snellader. Uw auto moet er bovendien mee om kunnen aan en ze zijn simpelweg veel duurder in aanleg.

Om helemaal compleet te zijn, Tesla heeft nog haar eigen Superchargers, een door het merk zelf ontwikkelde snellader die inderdaad razendsnel kan laden. Ondertussen ligt er al een heel aardig netwerk met Superchargers. Tesla wil namelijk een Europees netwerk van deze snelladers creëren zodat Tesla-rijders als ze door Europa rijden nooit een andere dan de eigen Tesla snellader hoeven te gebruiken. Tesla is heel aardig op weg die ambitie in te vullen.

De aankoopprijs van een laadpaal valt alleszins mee

Heeft u eigen grond? Kies dan voor een laadpaal thuis of bij uw bedrijfspand. Dat is goedkoper en gemakkelijker, omdat u laadt wanneer u dat wenst op een veilige manier. Voor de aanschaf van de gemiddelde laadpaal thuis bent u gemiddeld zo tussen de €1.500 en €2.000 kwijt, inclusief de installatie ervan, afhankelijk van o.a. uw wensen, uw auto, de staat van uw meterkast en te af te leggen afstand. Wilt u echter weten wat het exact kost? Vraag dan via onderstaand formulier een offerte aan, onze specialist overlegt dan met u uw wensen om tot een vrijblijvende prijsopgave te komen.

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five