50five by engie50five by engie
beveilig je laadpaal
13 jan. 2021

Hoe beveilig je je laadpaal?

Joost
By Joost Gerrits
  • Read time: 3 minutes
Eigenaren van een elektrische auto kiezen vaak voor een laadpaal thuis. Met een eigen laadpunt weet je altijd zeker dat jouw elektrische auto opgeladen kan worden. Daarnaast is het de goedkoopste manier om de accu weer helemaal vol te laden. Om ongewenste situaties te voorkomen is het belangrijk dat je jouw laadpunt goed beveiligt. Bij het gebruik van een laadpaal liggen meerdere gevaren op de loer. Eigenaren moeten oppassen voor diefstal en zorgen voor goede beveiliging tegen overbelasting en oververhitting.

Een sleutelschakelaar om diefstal van stroom te voorkomen

Laadpalen voor privégebruik zijn in veel gevallen toegankelijk voor andere gebruikers. Tenzij jouw laadpaal bijvoorbeeld op je oprit geïnstalleerd is. In principe is het daardoor mogelijk om gratis stroom of te tappen voor andere eigenaren van een elektrische auto. Het is uiteraard niet wenselijk dat jij betaalt voor de stroom die door een ander gebruikt wordt. Daardoor is het verstandig om te kiezen voor een lader met pas of app activatie. Zonder pas of app is het onmogelijk om de laadpaal te activeren en stroom af te nemen.

laden bedrijf of thuis

Voorkom overbelasting van je stroomnetwerk

Iedereen heeft weleens meegemaakt dat de stoppen eruit vliegen en dat de stroom uitvalt. Dit wordt in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door overbelasting. De stoppen vliegen er in de meterkast uit om erger te voorkomen. Het opladen van een elektrische auto vraagt om heel wat vermogen. Hierdoor kan het stroomnetwerk overbelast raken. Vooral wanneer er allerlei andere elektrische apparaten in het huis aan staan. Gelukkig is hier een oplossing voor. Dankzij Dynamic Load Balancing voorkom je dat de stroom tijdens piekmoment uitvalt. Er zijn speciale modules die je in je laadpaal inbouwt. Deze zorgen voor een aanpassing van het laadvermogen wanneer dat noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de wasmachine en de televisie aanstaan en meerdere leden van het huishouden achter een computer zitten. Wanneer een dergelijke piekmoment voorbij is, dan gaat direct meer stroom naar de laadpaal zodat je elektrische auto snel opgeladen wordt.

Onveilige situaties door gelijkstroomfouten voorkomen

Elektrische auto’s kunnen gelijkstroomfouten veroorzaken. Hoe jouw stroomnetwerk daarmee omgaat is afhankelijk van het type aardlekschakelaar. Bij gelijkstroomfouten van boven de 6 mA ontstaan problemen met een aardlekschakelaar van type A. Het verouderde type AC krijgt te maken met hetzelfde probleem. Bij dergelijke gelijkstroomfouten krijgen deze aardlekschakelaars last van blinderen. Gelijk- en wisselstroomfouten worden niet meer gedetecteerd door het voormagnetiseren van de meetspoel. Ze zijn bovendien niet meer in staat om af te schakelen. Hierdoor verzorgt de aardlekschakelaar niet langer de beschermende functie waardoor je hele stroomnetwerk risico loopt.

groepenkast

Oplossingen voor problemen met gelijkstroomfouten

Gelukkig is er een oplossing voor de hierboven genoemde gelijkstroomfouten. Er zijn twee verschillende maatregelen die je kunt nemen. Wanneer je over een aardlekschakelaar van type A beschikt, dan is het mogelijk om de problemen te verhelpen met een combinatie van twee modules. Een daarvan detecteert de gelijkstroomfouten van 6 mA en groter. Een tweede module is in staat om de aardlekschakelaar uit te schakelen wanneer dit het geval is. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een compleet andere aardlekschakelaar. Want een aardlekschakelaar van type B heeft geen last van problemen met gelijkstroom. Het lijkt er dus op dat het installeren van een Type B schakelaar een geslaagde oplossing is. Hieronder lees je waarom dit lang niet altijd het geval is.

Overwegingen bij het installeren van een type B aardlekschakelaar

Het installeren van een aardlekschakelaar van type B is in veel gevallen niet de oplossing voor gelijkstroomfouten die veroorzaakt worden door een laadpaal. Een van de redenen daarvoor is dat een type B aardlekschakelaar altijd rechtstreeks op het openbare net aangesloten dient te worden. Dit komt door de aanspreekstroom. Die is bij type B 30 mA. Het punt waarop een aardlekschakelaar besluit om af te schakelen ligt tussen de 50 en 100 % van de aanspreekstroom. Dit is dus tussen de 15 mA en de 30 mA. Problemen met de gelijkstroom worden dus niet opgelost vanaf 6 mA. Een aardlekschakelaar die bestand is tegen blinderen beschermd voorliggende schakelaars hier niet tegen. Hierdoor heeft een exemplaar van type B alleen nut wanneer alle voorliggende aardlekschakelaars van hetzelfde type zijn.

Speciale EV aardlekschakelaars

Zoals te lezen zijn er nogal wat problemen met laadpalen en de veiligheid. Bovendien vraagt het oplossen hiervan om specialistische kennis. Laat dus altijd een expert kijken naar de situatie bij jouw thuis. Zelfs dan is het lang niet altijd mogelijk om een compleet veilige situatie te creëren zonder daarvoor een vermogen uit te geven. Gelukkig zijn er nieuwe producten op komst. Dat zijn bijvoorbeeld aardlekschakelaars van type A die je laadpunt indien nodig afscheiden van het centrale netwerk. Hierdoor wordt blinderen voorkomen. Momenteel is de DFS 4 EV schakelaar van Doepke een geschikte optie om de problemen te verhelpen zonder al te ingrijpende aanpassingen aan je stroomnetwerk. Laat je altijd adviseren door een expert om onveilige situaties te voorkomen.

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs. Daarnaast is hij met regelmaat te zien op het 50five YouTube kanaal om daad bij woord te voegen!