50five by engie50five by engie
Laadpaal abonnement
22 okt. 2020

Kan je een laadpaal gebruiken zonder abonnement?

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 4 minutes
Er is nogal eens misverstand over laadpalen in combinatie met een abonnement. De een zegt dat je verplicht een abonnement moet afsluiten, anderen beweren het tegendeel. De waarheid? Die is dat je inderdaad prima een laadpaal kunt gebruiken zonder abonnement, maar dat je dan wel heel erg veel dienstverlening mist. Als je de oplaadkosten niet hoeft te verrekenen met de werkgever, dan is een laadpaal zonder abonnement toch al een veel voordeligere optie als je een laadpaal thuis wenst. Wat het beste is, is dus afhankelijk van de situatie.

Een laadpaal met een abonnement is niet nodig, het kan zeker ook zonder

De hamvraag is of je bij elke laadpaal een abonnement af moet sluiten of dat je een laadpaal ook kunt gebruiken zonder abonnement. Het antwoord is dat je wel degelijk een laadpaal kunt gebruiken zonder abonnement. Een abonnement is dus niet per se nodig. Zonder abonnement kun je ook het verbruik aflezen, maar dan op de oplader zelf of door gebruik te maken van een online platform. Vervolgens kun je elke maand of elk jaar doorgeven wat er verbruikt is en kun je dat bij de werkgever declareren, indien nodig. Zoals gesteld is het veel voordeliger om voor een laadpaal zonder abonnement te kiezen als er verder niets verrekend hoeft te worden.

Voordelen van een laadpaal met abonnement

Hoewel een abonnement bij je laadpaal niet verplicht is, heeft het wel verschillende voordelen. Hieronder een aantal van de belangrijkste.

Kosten worden automatisch met je werkgever verrekend

Moet je wel verrekenen met je werkgever, dan is een laadpaal met abonnement wel absoluut aan te raden. Verrekenen houdt in dat de kosten voor de geladen kWh’s bij je thuis gefactureerd worden richting je werkgever, die je die kosten vervolgens maandelijks uitkeert. Dit gebeurt, als alles correct is ingesteld, geheel automatisch. Daar hoef je dus verder helemaal niets voor te doen. Het voordeel is dat er slechts zelden ook maar een piepklein foutje gemaakt wordt als je met een backoffice abonnement automatisch laten verrekenen.

Ook bij storing biedt een abonnement significante voordelen

Wanneer je last hebt van een storing aan je laadinstallatie biedt een abonnement ook duidelijke voordelen. Een laadpaal zonder abonnement betekent dat je dan de installateur moet bellen, die als hij tijd heeft zo snel mogelijk naar je toe komt en het probleem zal proberen te verhelpen. Dat kost relatief veel geld en veel tijd. Heb je een abonnement, dan kan op afstand al een eerste diagnose gesteld worden. Ook kan van afstand de laadkabel als ie vast is komen te zitten losgemaakt worden en kan de laadinstallatie herstart worden. Vaak is dan het probleem al opgelost.

Steeds inzicht in je laadsessies en verreken ook de kWh’s die je gasten gebruiken

Met een abonnement hoef je niet alleen met je werkgever te verrekenen natuurlijk. Dit kan ook gelden als je gasten op bezoek hebt die bij jou de auto opladen. Je hebt besloten elektrisch te rijden vanwege onder meer de kosten en het reduceren ervan. Dan zou het gek zijn als je vervolgens iedereen bij je thuis gratis zou laten opladen. Het is dus niet gek om ook dan de kosten gewoon te verrekenen. Met een laadpaal met een abonnement heb je bovendien steeds inzicht in de laadsessies, iets dat je met een laadpaal zonder abonnement niet hebt.

Meer gemak en meer functionaliteiten

Behalve het al genoemde verrekenen van de laadkosten, biedt een abonnement je vaak wel heel veel extra gemak en functionaliteiten. Deze extra’s zal je zonder abonnement dus moeten missen.

Zo zijn er bijvoorbeeld tegenwoordig laadpalen die werken met gezichtsherkenning en reageren op gebaren. Ook het inzicht in alles wat met je laadpaal en de laadsessies te maken heeft wordt door gebruikers als buitengewoon waardevol ervaren.

Zappi laadpaal en nissan leaf

Wanneer kies je voor een laadpaal zonder abonnement?

Wil je gewoon je auto opladen en heb je niets van doen met verrekenen met de werkgever, dan is het aanschaffen van een laadpaal zonder abonnement de beste en vooral meest voordelige optie. Een doorslaggevende reden, omdat je immers elektrisch rijdt om de kosten te drukken.

Hoewel een abonnement veel extra’s biedt, moet je jezelf de vraag stellen deze functionaliteiten echt noodzakelijk zijn. Al met al is een laadpaal met abonnement namelijk een stuk duurder. Dit verschil kan best aanzienlijk zijn, al is het wel sterk afhankelijk van het merk en welke functionaliteiten je van je laadpaal wenst. Backoffice diensten worden vaak ook nog weer opgedeeld in verschillende gradaties.

Een abonnement wordt dus wel interessant als er oplaadkosten verrekend moeten worden met de werkgever. Het ligt aan jouw specifieke situatie wat voor jou de ideale optie is.

Via een app krijg je inzicht in onder meer de laadstations, het verbruik en gemaakte kosten

Neem je een laadpas met abonnement dan krijg je bovendien vaak via een speciale app inzicht in de laadstations, in je verbruik en de gemaakte kosten gedurende een bepaalde periode. De meeste abonnementen zijn per maand opzegbaar. Dat betekent ook dat je dus elke maand de verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken en je kiest voor de aanbieder met de meest gunstige voorwaarden. En overstappen is de moeite waard, ook in de wetenschap dat de meeste aanbieders al een laadpas binnen een termijn van twee dagen kunnen leveren.

Wie zoekt naar een abonnement met pas voor een laadpaal vergelijkt dus altijd eerst de verschillende aanbieders en bestelt vervolgens een laadpas. Check daarna nog regelmatig de voorwaarden en vergelijk die met andere aanbieders om zo steeds zeker te zijn van de beste en meest voordelige voorwaarden. Want soms kan er nog best verrassend veel verschil zitten tussen de voorwaarden van de verschillende aanbieders.

Laadpaal abonnement

Ook als je thuis oplaadt staat je werkgever voor de gemaakte laadkosten

Een abonnement met pas is ook gemakkelijk als je een elektrische auto van de zaak rijdt. In dat geval zal je werkgever de pas en het abonnement aanvragen en ook de kosten voldoen of eventueel doorberekenen. Met een laadpas die op naam van de werkgever staat, kunnen de gemaakte kosten meteen verrekend worden. Dus ook als je thuis oplaadt zijn de kosten voor stroom in dat geval voor je werkgever. Zo hoef je niet steeds handmatig je verbruik door te geven aan je werkgever, maar vindt de verrekening volledig automatisch plaats. Dit wordt door veel gebruikers van de elektrische auto als ideaal ervaren en scheelt een hoop werk in vergelijking met het handmatig doorgeven van het verbruik.

Je kunt ook kiezen de laadpas en abonnement op eigen naam te laten staan en aan het einde van de maand de factuur aan je werkgever over te dragen. Met een abonnement de kosten automatisch door laten berekenen heeft nog een voordeel: er worden minder fouten gemaakt. Of beter: geen fouten gemaakt. Doe je dit handmatig, dan is de kans op een foutje vele malen groter.

Weten welke laadpaal het meest voldoet aan je wensen? Vul dan vrijblijvend onderstaand formulier in.

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five