50five by engie50five by engie
windmolens belgie
12 nov. 2020

Klimaatplan van België onder de maat

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
België presenteerde het klimaatplan voor 2030. En daarvan kwamen ze van een koude kermis terug. De Europese Commissie was erg duidelijk: het klimaatplan is chaotisch en onder de maat. In deze blog vertellen we iets meer over waar de problemen van het klimaatplan zitten en hoe België kan komen met een sterk klimaatplan. Ook geven we tips over wat jij kunt doen om mee te werken aan verminderde broeikasgasuitstoot, zoals de installatie van een laadpaal thuis.

Het Belgische klimaatplan

De Europese Commissie heeft het achterste van hun tong laten zien. De conclusie is duidelijk: het Belgische energie- en klimaatplan voor 2030 is chaos. De drie gewesten hebben niet samengewerkt, maar elk een afzonderlijk plan aangeleverd en dit vervolgens samengevoegd. Dit zorgt voor weinig overzicht en te veel chaos.

Weliswaar wordt het doel behaald: 35% vermindering van de broeikasgasuitstoot. Maar nadat België alle nieuwe maatregelen zal gaan uitvoeren, wordt er te veel CO2 uitgestoten (600.000 ton te veel om precies te zijn). Daarnaast is er ook geen juiste verdeling tussen de drie gewesten. Zo bespaart Brussel 39,4 procent terwijl Vlaanderen slechts 32,6 procent bespaart.

Lees ook: Plug-in hybride en CNG-wagens verliezen binnenkort hun vrijstelling op de verkeersbelasting

De opgelegde doelstelling is ook dat er 25 procent hernieuwbare energie moet worden opgewekt, maar in het plan wat er nu ligt wordt er slechts 17,5 procent gehaald.

Desondanks blijft het meest belangrijke punt van kritiek, dat het plan geen samenhang heeft en onvoldoende is onderbouwd. Zo blijft het in het plan bijvoorbeeld onduidelijk waar het geld voor alle nieuwe maatregelen vandaan gaat komen. Ook is het onduidelijk wat de macro impact van de nieuwe maatregelen zal gaan zijn.

Zonnepanelen zon op achtergrond

Nieuwe stappen

Al met al liegt de conclusie van de Europese Commissie er dus niet om. België zal het klimaatplan flink moeten aanpassen. Ze moeten komen met een duidelijk beleid, waarbij het helder is waar de financiën vandaan komen om de nieuwe maatregelen te bekostigen. Ook moet het duidelijk worden wat de impact (gevolgen op macro niveau) zal gaan zijn van deze maatregelen.

Gelukkig heeft de Europese Commissie ook duidelijk advies gegeven over wat België dan wel aan zou kunnen pakken. België moet publieke investeringsprojecten opstarten, komen met een renovatiebeleid (zoals opleiding en belastinghervorming) en investeren in duurzame mobiliteit (zoals het spoor). Daarnaast is het ook belangrijk dat in het klimaatplan duidelijk wordt waar de financiën voor de nieuwe maatregelen vandaan komen.

Het lukt weliswaar niet om in je eentje de klimaatdoelstelling te behalen, maar je kunt zeker je steentje bijdragen! Er zijn tal van voorbeelden waardoor je mee kunt werken aan een verbeterde duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn verlaging van het gebruik van energie uit fossiele bronnen, door een warmtepomp of goede isolatie bijvoorbeeld. Een ander goed voorbeeld is natuurlijk de elektrische auto! Dankzij de elektrische auto werk je mee aan een beter milieu en verminderde broeikasgasuitstoot, maar ook aan vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Lees ook: Corona zorgt ervoor dat thuisladen bijna 20% goedkoper wordt!

minder co2 uitstoot

Klimaatplan België: laadpalen

Eén van de adviezen van de Europese Commissie is het investeren in duurzame mobiliteit. Een elektrische auto valt hier ook onder. Dit zal waarschijnlijk ook gevolgen gaan hebben voor de elektrisch rijders onder ons. Er is namelijk een grote kans dat België bijvoorbeeld gaat investeren in publieke laadpalen. Zo stimuleren ze namelijk het gebruik van elektrische auto’s, doordat het makkelijker wordt om je auto op te laden en dus ook makkelijker wordt om lange afstanden af te leggen.

Desondanks blijft ons advies toch om een laadpaal thuis te installeren. Het is namelijk onbekend hoelang het gaat duren voordat het netwerk van laadpalen in België volledig up to date is. Lastig als er geen laadpaal bij, of vlakbij je werk is bijvoorbeeld. Door een laadpaal thuis te installeren verzeker je jezelf altijd van een volle accu. Daarnaast is een laadpaal thuis (ook na de investeringen zoals de laadpaal kopen en installeren) goedkoper dan het gebruik van een publieke laadpaal. Zeker als je een beetje pech hebt en een snellader moet gebruiken. Een laadpaal thuis kan ook een mooie stap zijn als je werkt met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp installatie. Sommige laadpalen en elektrische auto’s hebben namelijk de optie tot bidirectioneel laden. Bij bidirectioneel laden functioneert je auto eigenlijk als accu. Hij kan namelijk niet alleen energie opnemen (opladen), maar ook afgeven. Meer weten over bidirectioneel laden? Lees dan: Zonnepanelen in combinatie met bidirectioneel laden

Een laadpaal schaf je natuurlijk niet zomaar aan. Er zijn verschillende soorten laadpalen met verschillende opties. Bij 50five geven we je graag advies over een geschikte laadpaal passend bij jouw situatie. We kunnen deze zelfs voor je installeren. Lijkt dit je wat? Vul dan vrijblijvend het onderstaand formulier in:

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five