10 juli 2020

Kun je het opladen van je auto thuis laten vergoeden door je werkgever?

Elektrisch rijden begint steeds meer de nieuwe standaard te worden. Het is daarom niet meer dan logisch dat je de rijkosten die je maakt kan laten vergoeden door je werkgever. Dat gebeurt met auto’s die op brandstof rijden immers ook. Bovendien zijn er binnen België en de rest van de Europese Unie maatregelen getroffen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. In dit artikel lees je hoe je de kosten die je maakt met elektrisch rijden laat vergoeden door je werkgever.

Verschillen tussen een leaseauto en een eigen auto

Net zoals met auto’s die op brandstof rijden zijn er verschillen tussen leaseauto’s en auto’s die je in eigen bezit hebt. Door te leasen is het verrekenen van kosten over het algemeen iets makkelijker. Je werkgever vergoedt in zo’n geval alle kosten die je maakt bij zakelijk rijden. Dat doet hij of zij bovendien volledig onbelast. De tarieven hiervoor dien je met je werkgever te overleggen. Als het om je eigen auto gaat, dan zijn de regels iets anders. Het is dan niet zomaar mogelijk om alle kosten onbelast te verrekenen. Werkgevers dienen in zulke gevallen de standaardtarieven te hanteren wanneer een werknemer zijn of haar auto bij een oplaadpunt op het werk oplaadt.

werkgever

Een laadpaal thuis onbelast laten vergoeden

Als je met een elektrische auto rijdt, dan wil je graag over een oplaadpunt voor je elektrische auto thuis beschikken. Het volledig opladen van een accu kost namelijk een aantal uren. Mede daarom is de elektrische auto ’s nachts opladen een van de meest geschikte momenten. Wanneer je graag een laadpaal voor je deur wilt, dan heb je geluk. Want zakelijke rijders maken aanspraak op een volledige, onbelaste vergoeding voor het thuis opladen van elektrische auto’s.

Het leasen van een auto en een laadpaal

Zakelijk rijden doe je als het goed is op kosten van je werkgever. In het geval van leasen gebruikt de werknemer de auto ook vaak voor privé. Daarom worden de kosten van het leasen vaak gedeeld. Als je voor een elektrische auto van de zaak kiest, dan wil je een laadpaal voor je huis. Meestal verrekent de werkgever deze kosten in het leaseplan. Na gemiddeld vier jaar wordt de laadpaal afgeschreven. In vrijwel alle gevallen zal de laadpaal gewoon blijven staan. Het resultaat is een gratis laadpaal voor de werknemer. Je bedrijfswagen thuis opladen blijft daarmee mogelijk. Bovendien maak je net zo eenvoudig gebruik van deze laadpaal om andere elektrische auto’s op te laden.

Hou de kosten voor elektrisch rijden automatisch bij

Het voordeel van elektrisch rijden is dat je de mate van gebruik nog makkelijker bijhoudt. De kosten die je maakt zijn daar een goed voorbeeld van. Je laadpaal en je laadpas registreren ieder laadmoment. Dat betreft het aantal kWh en de gemaakte kosten. Bij zakelijk rijden dien je gebruik te maken van een zakelijke laadpas. Hetzelfde geldt voor je laadpaal. Je registreert deze onder de naam van je werkgever om automatisch aanspraak te maken op de fiscale voordelen.

Elektrisch rijden wordt steeds goedkoper! Lees hier wat de gemiddelde gebruikskosten zijn van een elektrische auto.

Lees ook: de voor- en nadelen van automatisch verrekenen

Het correct instellen van je laadpaal

Laadpalen voor elektrische auto’s zijn slimme apparaten. Dankzij software registreren ze hoeveel een houder van een pas oplaadt. Het verbruik wordt automatisch bijgehouden en de kosten vanzelf verrekend met je werkgever. Desgewenst laat je deze gegevens automatisch doorsturen. Dit is een groot verschil met het bijhouden van de bedragen die je kwijt bent met rijden op brandstof. Bovendien bestaat er geen kans dat je uitgaven vergeet op te schrijven. Het is eenvoudig om je laadpaal zo in te stellen dat het verrekenen van kosten automatisch plaatsvindt.

Steeds meer reden om te kiezen voor elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn de toekomst. Zoveel is inmiddels wel duidelijk. Vanuit een milieubewust oogpunt is elektrisch rijden altijd al de beste optie geweest. Inmiddels heeft technische vooruitgang de nadelen van elektrische rijden weten te compenseren. Accu’s hebben een veel grotere capaciteit gekregen en dankzij slimmere laadpalen is registratie van kosten eenvoudiger. Bovendien komen er door heel België steeds meer laadpalen. Dat voorkomt het gevoel van “range anxiety”. Dat is de angst die je ervaart wanneer je bang bent dat je met een lege accu langs de weg komt te staan omdat er geen laadpaal in de buurt is.

Lees ook: wat kost elektrisch rijden per kilometer?

Financiële voordelen van elektrisch rijden

De Europese Unie onderneemt van alles om elektrisch rijden te motiveren. Inwoners van Vlaanderen konden tot 2019 gebruik maken van een mooie regeling. Het was mogelijk om een gedeelte van het aankoopbedrag van een elektrische auto terug te krijgen. Deze regeling is afgeschaft, maar een aantal andere fiscale voordelen zijn in stand gehouden. Zo zit er bijvoorbeeld een subsidie op de aanschaf van een laadpaal.

Een goed moment om over te stappen naar een elektrische auto

Dankzij technologische vooruitgang hebben elektrische auto’s de laatste jaren enorme sprongen gemaakt. Hierdoor is elektrisch rijden veel aantrekkelijker geworden. Inmiddels zijn de fiscale voordelen niet meer te ontkennen. Zakelijk rijden is goedkoper voor zowel werkgever als werknemer. Bovendien verreken je de kosten veel eenvoudiger. Hierdoor is elektrisch rijden allang niet meer alleen een milieubewuste keuze.