Laadpaal in Antwerpen

Elektrische autorijders kunnen hun auto op verschillende plekken in Antwerpen opladen. Er zijn in de stad verschillende laadpaal aanbieders en de laadpunten staan verspreid over de de stad. Woon of werk je in Antwerpen en ben je benieuwd hoe je je auto het beste kunt opladen? Wij helpen je graag verder. Wil je meteen ontdekken welke laadpaal het meest geschikt is voor jouw thuissituatie? Gebruik dan onze laadpaal keuzehulp.

Openbare laadpunten in Antwerpen

In Antwerpen vind je laadpalen op publiek toegankelijke parkings en op openbaar domein. Een overzicht van oplaadpunten vind je hier, maar er zijn ook verschillende apps die je kunt downloaden op je smartphone en waarop je een overzicht kunt zien.

Publieke laadpalen

Publieke laadpalen vind je op publiek toegankelijke parkings en op openbare domeinen. Belangrijk is om in de gaten te houden dat de parkeerregels blijven gelden. Staat de laadpaal in een zone met betalend parkeren? Dan moet je ook tijdens het opladen betalen. Hetzelfde geldt voor de maximale parkeerduur, deze is ook tijdens het opladen van toepassing. Een actueel overzicht van parkeertarief zones vind je op de website van Antwerpen.

Tarieven openbaar laden

De tarieven voor het laden zelf kunnen verschillen, doordat de laadpalen in Antwerpen van verschillende providers zijn. Elke provider hanteert een eigen tarief en op de meeste laadpalen vind je een qr-code. Als je die code scant kom je op de site van de laadpaal, waarop je het tarief kunt vinden.

antwerpen

Een laadpaal plaatsen in Antwerpen

Heb je eigen grond in Antwerpen waarop je je elektrische auto kan parkeren? Dan is het fijn om een eigen laadpaal te hebben. Heb je geen eigen grond? Dan kun je eventueel een laadpaal aanvragen bij de gemeente.

Een laadpaal thuis

Als je de mogelijkheid hebt om een laadpaal thuis te plaatsen, dan is dat het meest ideaal. Hoewel Antwerpen bezig is om het laadnetwerk dekkend te maken, is er namelijk nog een lange weg te gaan. Bovendien komen er ook steeds meer elektrische auto’s bij, waardoor de extra laadpalen alsnog niet voldoende zijn. Dit zorgt ervoor dat er lange wachtrijen kunnen ontstaan bij openbare laadpunten of dat je flink moet zoeken tot je er een vindt. Met een eigen laadpaal heb je dit probleem niet. Je legt je auto ‘s nachts aan de lader en rijdt in de ochtend met een volle accu van huis. Ook is thuisladen goedkoper dan openbaar laden, waardoor je de investering uiteindelijk terugverdient.

Heb je interesse in een laadpaal thuis? Vul dan onze keuzehulp in en kom erachter welke laadpaal het beste bij jouw situatie past.

Naar de Keuzehulp
evbox

Financieringsmogelijkheden

In de gemeente Antwerpen zijn helaas geen speciale subsidies voor het plaatsen van laadpalen. Wel zijn er landelijke subsidies en belastingvoordelen op elektrisch rijden die gelden in heel België. Meer daarover lees je in deze blog.

Een laadpaal aanvragen

Wist je dat je ook een laadpaal bij de gemeente kan aanvragen? Dit is een goede optie wanneer je niet beschikt over eigen grond en er geen openbare laadpaal in de buurt van je woning is. Je moet hiervoor aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je woont of werkt in Antwerpen.
  • Je hebt een elektrisch voertuig of je kan een aankoopbewijs laten zien.
  • Je hebt geen eigen terrein waar je een laadpaal zou kunnen plaatsen.

Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan bekijkt de gemeente wat technisch haalbaar is en of er een laadpaal in een openbare parkeergarage of nabijgelegen buurtparking geplaatst kan worden. Deze laadpaal is dan publiek toegankelijk, waardoor iedereen hem kan gebruiken. Daarnaast geeft Antwerpen de voorkeur aan ‘offstreet’ laden, dus bijvoorbeeld in een parkeergarage of buurtparking. Dit is om de parkeerdruk in de stad niet verder te vergroten.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een laadpaal thuis

Heb je eigen grond in Antwerpen en wil je graag een laadpaal thuis? Onze gecertificeerde Groenopladen installateurs helpen je graag. Als je je gegevens achterlaat nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Vraag een offerte op maat aan