Laadpaal in Gent

Sinds 2017 is de stad Gent actief bezig met het plaatsen van publieke laadpalen. Tegen eind 2020 waren er 177 publieke oplaadpunten beschikbaar gesteld voor de inwoners en bezoekers van Gent. Niemand zou verder hoeven te lopen dan 500 meter om bij een laadpunt te komen. Gent blijft zeker inzetten op het verfijnen van de elektrische mobiliteit en uitbreiding van het laadnetwerk. Wil je meteen weten welke laadpaal geschikt is voor jou? Gebruik dan onze laadpaal keuzehulp.

Openbare laadpunten Gent

In Gent zijn de laadpalen voor elektrische voertuigen van laadpaaloperatoren Allego en Bluecorner. De laadpalen werken allemaal met een vermogen van 22 kW. In de praktijk laad je jouw EV op met ongeveer 100 km per uur. Dit is een hoger aantal kW dan je misschien gewend bent van de laadpunten. Gent is dan ook niet voor niets koploper in Vlaanderen.

Actueel overzicht oplaadpunten

Op de website van de stad Gent is er een overzicht beschikbaar van de publieke laadpunten waar je je elektrische wagen kan opladen. Het openbaar opladen is mogelijk tegen betaling.

Goed om te weten

Voorkom een boete en ga niet zomaar parkeren bij een openbare laadpaal als je een auto met verbrandingsmotor hebt. Auto’s kunnen in sommige gevallen zelfs worden getakeld.
Zorg ervoor dat je een laadkabel bij hebt om te koppelen aan de publieke laadpalen. Deze hebben twee connectoren van Chademo 2. Je koppelt jouw laadkabel aan deze connector.

gent

Parkeren bij laadpalen in Gent

Gent is voortdurend bezig met het plaatsen van nieuwe laadpalen. Door deze continue plaatsing kan het soms het geval zijn dat er nog geen signalisatie voor dergelijke oplaadpunten is. Wanneer dit het geval is, geldt het reguliere lokale parkeerregime. De parkeerplaatsen die zijn bedoeld voor elektrische voertuigen herken je aan het onderbord met het symbool van een stekker. De volgende regels gelden voor het parkeren bij een laadpaal:

  • Je bent in het bezit van een elektrische auto of een plug-in hybride.
  • Sta je buiten een betaalde parkeerzone, dan hoeft je auto niet te laden aan de laadpaal. Is er wel betaald parkeren? Dan hoef je met een elektrisch voertuig geen parkeertarief te betalen, maar daar staat tegenover dat je auto aan het laden is. Betalen doe je met je laadpas.

Elektrisch autodelen

Elektrisch autodelen wordt aangemoedigd in Gent. Afgelopen jaar waren er ongeveer 150 elektrische deelwagens actief in de stad. De beschikbaarheid van openbare laadpunten is belangrijk voor dit type auto. De deelauto’s laden op een plek die speciaal bestemd is voor dit type auto. Sta je met een elektrische auto op een deelauto plek, dan riskeer je een boete.

gent

Een laadpaal thuis in Gent

Publieke laadpunten geven je geen garantie op een plek, dus een laadpaal thuis hebben wanneer mogelijk is zeker aan te raden. Door het toenemende aantal elektrische auto’s zal het vinden van een beschikbare laadplek steeds lastiger worden, ondanks de inspanningen van de gemeente om extra laadpalen te plaatsen. Met een eigen laadpaal heb je altijd een volle accu, heb je lagere laadkosten en ontloop je wachttijden.

Heb je interesse in je eigen laadpaal thuis? Vul dan snel de laadpaal keuzehulp in om te kijken welke laadpaal het beste past bij jouw elektrische auto.

Naar de Keuzehulp
laadpaal thuis

Subsidiemogelijkheden

Het is niet overal mogelijk om subsidies te krijgen in verband met elektrisch rijden, maar in Gent kan dat gelukkig wel. Je kan voor zowel privédomein als bedrijven een laadpaal openstellen voor publiekelijk gebruik om subsidies te ontvangen.

Een publieke laadpaal aanvragen

Mensen die in het bezit zijn van een elektrische auto, maar geen plek hebben op eigen terrein om een laadpaal te plaatsen, kunnen bij Fluvius een laadpaal aanvragen via het klantenloket. Als je voldoet aan alle eisen wordt er gekeken naar een geschikte plaats voor de nieuwe laadpaal binnen 500 meter van je woning.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een laadpaal thuis

Wil je een eigen laadpaal en heb je eigen grond, zoals een eigen oprit of parkeerplaats bij je bedrijfspand waar je deze kunt plaatsen? Daar kunnen onze gecertificeerde Groenopladen installateurs je uitstekend bij helpen. Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.

Vraag een offerte op maat aan