Laadpalen in België

In België wordt er hard gewerkt aan een dekkend laadnetwerk, maar er is nog werk aan de winkel. De meeste laadpalen vind je in de grote steden. Rijd je daarbuiten? Dan is het verstandig om je route goed voor te bereiden. Je kunt kiezen voor een laadpaal op eigen grond of een laadpaal aanvragen bij de gemeente. De regels omtrent het aanvragen kunnen per gemeente verschillen. Wil je meteen ontdekken welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? Gebruik dan onze keuzehulp.

Thuis laden in België

Heb je eigen grond waarop je een laadpaal kan plaatsen? Dan raden we je aan om een laadpaal thuis te laten installeren. Het laden kost je dan minder per kWh dan wanneer je dit bij een openbaar laadpunt doet. Ook is jouw eigen laadpaal altijd vrij, waardoor je niet in de rij hoeft te staan bij een openbaar laadpunt. Je legt je auto ‘s nachts aan de lader, zodat je de volgende dag met een volle accu op pad kunt. Dit betekent dat je niet meer langs openbare laadpunten hoeft, want met de actieradius van de elektrische auto’s die op dit moment op de markt zijn heb je meer dan genoeg rijbereik voor woon-werkverkeer. Scheelt je weer een hoop gedoe, want je hoeft je route niet tot in de puntjes uit te stippelen.

Let wel op, per gemeente kunnen de regels omtrent thuisladen verschillen. In sommige gemeenten moeten zowel de laadpaal als de auto op eigen grond staan tijdens het opladen. In andere gemeenten moet de laadpaal op eigen grond, maar mag de kabel over de grond van de gemeente naar de auto lopen.

Vraag deskundig advies aan
thuisladen belgie

Openbaar laden in België

Je vindt openbare laadpunten op steeds meer plekken in België. Hoewel de grootste laaddichtheid nog vooral in de steden te vinden is, zijn er ook steeds meer laadpunten langs de snelweg en in woonwijken. Belangrijk is om goed op te letten welke regels er gelden in het gebied waar het laadpunt staat. Als het bijvoorbeeld een gebied is met ‘betaald parkeren’ of met een maximale parkeerduur, dan geldt dat ook wanneer je er je elektrische auto wil opladen. En is je auto helemaal opgeladen? Dan wordt er verwacht dat je de plek vrijmaakt voor de volgende auto.

Lees meer over openbaar laden

De tarieven bij openbare laadpunten kunnen verschillen. In België zijn er verschillende providers van laadpalen en laadpassen actief, die elk hun eigen tarief hanteren. Ook binnen de gemeenten vind je verschillende aanbieders en dus ook verschillende tarieven. Daarnaast zit er verschil tussen snelladers, waarmee je binnen 30 minuten weer bijna een volle accu hebt, en gewone laders. Op de meeste laadpalen kun je daarom een QR-code scannen, waarmee je het tarief eenvoudig kunt vinden.

Subsidies

Hoe meer elektrische auto’s er rijden in plaats van auto’s met een verbrandingsmotor, hoe beter dat is voor het milieu. Daarom stimuleert de overheid elektrisch rijden door middel van subsidies en belastingvoordelen. Zo hoef je in Vlaanderen geen verkeersbelasting te betalen voor je elektrische auto. Dit geldt overigens wel alleen als je de auto gekocht hebt, lease modellen tellen dus helaas niet mee. In Wallonië en Brussel hoef je slechts het laagst mogelijke bedrag af te staan aan verkeersbelasting (€77,35 per halfjaar). Ook zijn er voordelen voor ondernemingen die een laadpaal aanschaffen. Zowel de aankoop als de installatie zijn voor 100% aftrekbaar.

Verder kunnen de subsidies en financieringsmogelijkheden per gemeente verschillen. Vaak kun je ook gratis een openbare laadpaal aanvragen. De voorwaarden waaraan deze aanvraag moet voldoen verschilt echter ook per gemeente.

Lees meer over subsidies
spaarvarken auto

Waar wil je je auto opladen?

Ben je benieuwd hoe het zit met de laadinfrastructuur in jouw stad? Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal grote Belgische steden:

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een laadpaal thuis

Heb je interesse in een eigen laadpaal? Dan kunnen onze gecertificeerde installateurs je daar uitstekend bij helpen. Ben je benieuwd wat Groenopladen.be voor jou kan betekenen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden met je te bespreken.