16 februari 2021

Ontdek de Tesla Model Y

Toen in 2012 de Tesla Model S uitkwam, hadden we nog geen idee dat Elon Musk naar een reeks ‘S3XY’ auto’s aan het werken was. De Model Y maakt deze ‘S3XY’ reeks compleet en is nu verkrijgbaar in België. We vertellen je alles over dit nieuwe model in deze blog!

De Tesla Y en 3 zijn look-a-likes

Echte Tesla kenners valt het waarschijnlijk meteen op dat de Tesla Model Y veel wegheeft van de Model 3. Zo hebben ze allebei een panoramadak en heeft de interieurstijl veel overeenkomsten. Maar waar de Model 3 plek heeft voor vijf volwassenen, heeft de Model Y er plek voor zeven! Hiermee maakt Tesla de eerste intrede in de markt van compacte, luxe SUV’s. Dit zorgt ervoor dat ze kunnen concurreren met onder andere de Jaguar I-Pace, Porsche Macan en BMW X3.

In verschillende versies verkrijgbaar

De Tesla Model Y zal in twee verschillende versies worden uitgebracht: de Model Y Performance en de Model Y Long Range. Oorspronkelijk was het de bedoeling om nog een derde versie uit te brengen: het Standard Range model. Tesla liet echter weten niet met dit instapmodel verder te gaan, omdat het bereik van minder dan 400 kilometer te klein was volgens Elon Musk. Hoewel veel andere elektrische modellen op de markt dit bereik niet halen, stelt Elon Musk hogere eisen voor de Tesla modellen.

Tesla Model Y Performance

De Model Y Performance heeft een Long Range batterij en daarmee een bereik van 480 kilometer (volgens de WLTP-schatting). In slechts 3,7 seconden ga je van 0 naar 100 kilometer per uur en de topsnelheid is zo’n 241 kilometer per uur. Met een Dual Motor All-Wheel Drive maakt de Model Y Performance gebruik van twee ultra-alerte, onafhankelijke elektromotoren die digitaal het koppel naar de voor- en achterwielen regelen. Hierdoor heb je betere handeling, tractie en stabiliteit. Ook is de Model Y Performance door 21 inch wielen in combinatie met de motor bestand tegen elk weertype en kun je er zelfs mee off-road rijden. Besturen doe je met een centraal gepositioneerd touchscreen scherm van 15 inch en qua laadruimte heb je zo’n 1,9 vierkante meter.

Lees ook: Welke actieradius heb je nodig bij een elektrische auto?

Tesla Model Y Long Range

De Model Y Long Range is ook uitgerust met een Longe Range batterij, maar dan met een nog groter bereik: zo’n 505 kilometer (volgens de WLTP-schatting). In 5,1 seconden ga je van 0 naar 100 kilometer en de topsnelheid is 217 kilometer per uur. De Model Y Long Range is tevens uitgerust met de Dual Motor All-Wheel Drive, maar je hebt de keuze uit twee wielgroottes: 19 inch of 20 inch. Met beide kun je in alle weersomstandigheden de weg op en off-road rijden. De laadruimte is van dezelfde grootte als de Performance en besturen gaat via hetzelfde 15 inch touchscreen.

De Tesla Model Y van binnen

Beide versies van de Model Y hebben eenzelfde interieur. Het verstellen en verwarmen van je stoel is niet alleen mogelijk voorin, maar ook bij de stoelen achterin. Daarnaast kan je de stoelen achterin volledig inklappen, voor nog meer bagageruimte. In het middenconsole vind je ook opbergruimte, 4 USB-aansluitingen en dockingstations voor 2 smartphones. Je favoriete muziek speel je tijdens de autorit af via Bluetooth op het premium audiosysteem. Door de 14 speakers, 1 subwoofer, 2 versterkers en Immersive Sound wordt dit een hele beleving. In het panoramadak zit een zon- en UV-bescherming en aan de buitenkant heeft de Model Y LED-mistlampen en een elektrisch inklapbare en verwarmbare buitenspiegel.

Klaar voor de toekomst

Met de Tesla Model Y ben je klaar voor de toekomst. Deze elektrische auto’s zijn standaard voorzien van Automatic Emergency Braking, botswaarschuwing, dodehoek controle en nog veel meer. De Model Y heeft radars om 360 graden om zich heen te kijken en 160 meter naar voren met 12 ultrasone sensoren, dit maakt de auto geschikt voor volledig zelfrijdende besturing. Zo kan de Model Y zelfstandig de op- en afrit van de snelweg nemen en van rijbaan wisselen. Op dit moment kun je hier alleen nog gebruik van maken op de snelweg, maar in de toekomst kan dit ook binnen de bebouwde kom. Wat je wel al in de bebouwde kom kunt is de auto zichzelf laten inparkeren, ideaal wanneer inparkeren niet tot je talenten behoort. Onze verwachting is dat in de toekomst de Model Y ook verkeersborden gaat herkennen en waardoor de auto bijvoorbeeld automatisch reageert op stoplichten en stopborden.

De prijs van de Tesla Model Y

Hoeveel kost een Tesla Model Y dan? Dat is afhankelijk van de versie die je kiest. De Long Range is verkrijgbaar vanaf €64.000,- en de Performance vanaf €70.000,-. Ga je voor de goedkoopste variant? Hou er dan rekening mee dat deze geen plek heeft voor zeven personen, maar voor maximaal vijf personen.

Opladen van de Tesla Model Y

Wil je een Tesla Model Y gaan rijden? Dan zul je deze ook moeten opladen. Openbaar laden is een optie, maar het laadnetwerk in België is nog lang niet dekkend en bovendien is het een stuk duurder. Wij raden daarom aan om een laadpaal thuis te installeren. Benieuwd welke laadpaal geschikt is voor de Model Y? Vul dan onze keuzehulp in. Hiermee geven we jou advies welke laadpaal het beste bij jouw situatie past.

Je kunt ook het onderstaande formulier invullen voor vrijblijvend advies op maat: