50five by engie50five by engie
snellader elektrische auto
07 jan. 2020

Een snellader voor op kantoor of thuis?

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
Soms is niets vervelender dan wachten. Vooral als u op korte termijn nog een afspraak hebt staan of als u gewoon lekker op tijd thuis wil zijn. Als u elektrisch rijdt, wilt u dan ook dat uw auto zo snel mogelijk is opgeladen. De meeste laadpalen aan huis zijn ‘normale’ laders die er gemiddeld tussen 4 en 8 uur over doen om uw auto volledig te laden. Dat is niet erg als u toch ligt te slapen, maar als u regelmatig even snel wil laden, bent u aangewezen op de Fast Charge punten die er in België zijn. Is een dergelijke DC-laadpaal ook geschikt voor op kantoor of thuis?

Het verschil tussen AC- en DC-laadpalen

AC-stroom en DC-stroom zijn termen die u doorgaans niet veel tegenkomt in het dagelijks leven. Dus we leggen eerst even het verschil uit tussen de twee.

AC-stroom

AC staat voor Alternating Current, ook wel wisselstroom genoemd in het Nederlands. Dit heeft te maken met de polariteit die continu van richting verandert. De snelheid waarmee dat per seconde gebeurt wordt gemeten in Hertz. Wisselstroom is de ‘normale’ stroom die bij elk huishouden uit elk stopcontact komt. Dat is 230 Volt, 50 Hz.

DC-stroom

DC staat voor Direct Current. Het verschil met AC is dat de polariteit altijd in dezelfde richting beweegt, van positief naar negatief. Batterijen zijn hier een goed voorbeeld van. Veel apparaten in huis werken ook op DC-stroom. Vandaar dat er vaak een adapter tussen de stekker en uw apparaat zit. Deze zet AC-stroom om naar DC-stroom. De accu van uw elektrische auto werkt in principe ook op DC-stroom, evenals normale batterijen.

Als u laadt met een AC-laadpaal wordt de stroom door een omvormer in uw auto omgezet naar DC-stroom om uw accu op te laden.

AC DC stroom weergave

Het verschil tussen een laadpaal met AC-stroom en een met DC-stroom

Er zit één heel belangrijk verschil tussen deze laadpalen: een laadpaal op DC-stroom is veel sneller dan een laadpaal op AC-stroom. Dit worden ook wel snelladers genoemd. De reden dat een DC-lader sneller is, is omdat er minder weerstand is. De stroom gaat direct van positief naar negatief.

Een ander belangrijk verschil is dat een snellader in aanschaf en installatie veel duurder is. Ook vormt een DC-laadpaal een grotere belasting op uw stroomnetwerk dan een gangbare AC-laadpaal.

Een snellader op kantoor of thuis

Er zijn een paar scenario’s te bedenken waarom u een snellader op kantoor of thuis zou willen hebben. Bedenk dat u met een snellader uw auto al in 20 minuten volledig geladen kan hebben, waar dat bij een AC-lader gemiddeld 4 tot 8 uur is.

Dat is ook precies de reden waarom u snelladers veel langs de weg ziet, bijvoorbeeld bij Van der Valk hotels, McDonald’s vestigingen of bij tankstations. U bent immers onderweg en wilt ook zo snel mogelijk weer de auto in om verder te rijden. Dan komt een snellader goed van pas. Het nadeel hiervan is dat het opladen bij dergelijke openbare snelladers relatief veel geld kost.

snellader

Wanneer is een snellader thuis of op kantoor aan te raden? Er zijn twee scenario’s die een dergelijke investering zouden rechtvaardigen:

  1. U heeft een bedrijf en uw werknemers moeten zo snel mogelijk weer opgeladen de weg op kunnen als ze tussen afspraken door even langs kantoor komen. Een DC-lader biedt dan uitkomst en staan uw werknemers niet om de haverklap bij een dure snellader langs de snelweg.

  2. Uw auto kan maar met een 1-fase laadpaal worden opgeladen, maar heeft een hoge capaciteit, waardoor het soms wel 20 uur kan duren voordat u volledig geladen bent. Een goed voorbeeld is de Jaguar I-Pace. Deze auto laadt met een maximale snelheid van 7,4 kWh, al is 4,6 kWh gebruikelijker als u een normaal huishouden hebt. Met een accu-capaciteit van 90kW kan het tot 20 uur duren voordat de accu volledig geladen is.

Belangrijk: let erop dat uw auto wel geschikt moet zijn om aan een snellader te koppelen. Uw auto moet beschikken over een snellaad-aansluiting.

Is een snellader de investering waard?

In veel gevallen voldoet een normale AC-lader prima. Vooral als het om en thuislader gaat. Uw auto laadt immers vooral ’s nachts op als u in bed ligt. Alleen in uitzonderlijke gevallen is een DC-lader of snellader de investering waard. Zoals gezegd: een snellader kost u aanzienlijk meer geld, dus het is belangrijk om na te gaan of deze écht nodig is.

Vraag onze experts om advies

Overweegt u om een snellader op kantoor of thuis te plaatsen? Raadpleeg dan onze experts voor advies. Zij kunnen samen met u bepalen of een snellader de moeite waard is.

joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five