50five by engie50five by engie
vrouw steekt laadstekker in auto
16 sep. 2020

Staan er genoeg openbare laadpalen in België als je elektrisch rijdt?

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
Om met een elektrische auto fijn rond te kunnen rijden, moet je natuurlijk wel zeker weten dat je accu altijd voldoende opgeladen is. Net zoals je met een benzineauto rekening moet houden met tankstations onderweg, heb je bij een elektrische auto een oplaadpunt nodig. Maar hoeveel laadpalen staan er in België en is dat wel voldoende als je elektrisch rijdt? En hoe kun je er voor zorgen dat je nooit met een lege accu komt te staan?

Laadpalen België

In heel Europa staan er tegenwoordig meer dan 170.000 oplaadpunten. Landen investeren steeds meer in een goed dekkend oplaadnetwerk, maar deze dekking is nog lang niet overal gegarandeerd. Als je met een elektrische auto op reis wilt, is een goede planning dan ook vereist. In België zijn nu zo’n 7.400 laadpunten te vinden. Deze staan voornamelijk in grote steden en het aantal laadpalen in België is absoluut nog niet dekkend. Om door het land te reizen met een elektrische auto zul je je dus goed moeten voorbereiden. Ter vergelijking: in Nederland staan momenteel al ruim 55.000 publieke laadpalen en in Duitsland staan er zo’n 41.000. België moet dus nog flink investeren in een dekkend openbaar oplaadnetwerk.

Lees ook: Hoeveel verbruikt een elektrische auto en hoe rijd je zuiniger?

skoda bij openbare laadpaal

Ga volledig opgeladen op weg

Als je een iets langere reis door België wilt maken is het dus verstandig om met een goed opgeladen auto te beginnen. Zo weet je zeker dat je voldoende lading hebt om of op je bestemming te komen, of zonder problemen een volgend oplaadpunt te bereiken. Als je zeker wilt weten dat je aan elke reis volledig opgeladen kunt beginnen, is het verstandig om een eigen laadpaal bij je huis te installeren. Zo ben je niet afhankelijk van een openbare laadpaal om altijd een opgeladen accu te hebben. Dat scheelt veel gedoe. Daarnaast heeft een eigen oplaadpunt nog meer voordelen.

mennekes stekker

Waarom zou je investeren in een eigen oplaadpunt?

Een laadpaal bij je thuis laten installeren is een flinke investering. Je moet de paal immers aanschaffen en laten installeren. Daarna moet je ook nog de periodieke kosten betalen van het abonnement dat bij je laadpaal hoort. Maar toch is een eigen laadpaal een verstandige investering. Niet alleen hoef je daarna niet meer altijd op zoek naar een beschikbaar oplaadpunt, ook zijn de kosten voor het laden een stuk lager dan bij een openbare laadpaal. Bij je eigen oplaadpaal zul je ongeveer 22 tot 30 cent per kWh betalen. Bij een openbare laadpaal kan dit bedrag zelfs wel 69 cent per kWh zijn. Een flink verschil dus. De kosten voor het abonnement van je eigen oplaadpunt liggen over het algemeen laag, dus zelfs als je deze kosten erbij optelt ben je uiteindelijk met een eigen laadpaal per laadsessie goedkoper uit dan als je altijd openbaar zou moeten laden.

Verschillende soorten laadpunten voor thuis

Er zijn heel wat verschillende oplaadpunten voor thuis beschikbaar. Welke lader je het beste kunt kiezen hangt af van het type auto, van de gewenste functies en van jouw budget. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden die je moet overwegen. Wil je een 1-fase of 3-fase aansluiting? Wil je de oplader aan de muur bevestigen of toch liever op een paal? Heb je een enkele of een dubbele lader nodig? En heb je behoefte aan een oplaadpunt dat je online kunt bedienen? 

Er zijn oplaadpunten met veel slimme functies op de markt. Wil je dat jouw laadpaal rekening houdt met de beschikbare stroomcapaciteit van jouw woning? Kies dan voor een lader met dynamic load balancing. Je moet ook nadenken over de manier waarop je de laadpaal wilt kunnen ontgrendelen. Wil je dit met een pasje doen of toch liever met een app? Er zijn zelfs oplaadpunten die je kunt ontgrendelen via gezichtsherkenning of gebarenherkenning. En sommige oplaadpunten kunnen samenwerken met de zonnepanelen op jouw dak. 

Allemaal functies die erg handig kunnen zijn, maar je moet ze wel willen gebruiken. Als je geen behoefte hebt aan deze slimme snufjes, kun je ook voor een eenvoudigere oplader gaan. Door de hoeveelheid keuzes die je moet maken, kan het lastig zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Wij adviseren daarom altijd om onze laadpaal keuzehulp te doen, of vraag voor een offerte op maat aan! 

tesla model 3 met evbox lader

Neem jouw laadsessies in eigen hand

Hoeveel laadpalen in België staan zal de komende jaren uitgebreid worden, maar het zal nog een flinke tijd duren voordat het netwerk echt dekkend is. Het is dus zeker verstandig om ook zelf te investeren in een laadpaal. Zo weet je zeker dat je thuis altijd de mogelijkheid hebt om jouw auto volledig op te laden en kun je met een gerust hart op pad. Ook is thuis laden goedkoper dan wanneer je altijd gebruik moet maken van een openbare laadpaal. Er zijn tegenwoordig veel verschillende oplaadpunten voor thuis, dus er zit er ook zeker eentje tussen die perfect is voor bij jou thuis. Neem de controle over jouw laadsessies volledig in eigen hand met een oplaadpunt voor bij jou thuis.

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five