50five by engie50five by engie
volkswagen id4 blauw
10 feb. 2021

Volkswagen ID.4 – Het beste van 2 werelden

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
Na de ID.3 heeft Volkswagen nu de ID.4 uitgebracht. Deze uitvoering combineert de ruimte en het comfort van een SUV met de duurzaamheid van een elektrische auto. Toch zijn er meer verschillen tussen de ID.3 en 4, daar gaan we je in dit artikel alles over vertellen!

Volkswagen ID

Nog niet lang geleden, in september 2020, introduceerde Volkswagen hun eerste volledig elektrische auto hier. Deze sloeg meteen aan en was aan het einde van het jaar zelfs een van de best verkochte auto’s in België. Om geen momentum te verliezen werd daarom eind 2020 al de ID.4 geïntroduceerd.

Het beste van 2 werelden?

Zelf zegt Volkswagen dat de ID.4 het beste van twee werelden is, namelijk: zo veelzijdig als een SUV en zo duurzaam als een ID. De ID.4 staat hoger op zijn wielen dan de ID.3, zodat je ook hoger in de auto stapt. Daarnaast is hij zo’n 31 centimeter langer, waardoor je achterin 543 liter bagageruimte krijgt (1575 liter als je de achterbank neerklapt). De ID.4 maakt gebruik van het zelfde platform als de ID.3: het MEB-platform.

Wat voor accu ligt erin?

De accu van de Volkswagen ID.4 komt in twee uitvoeringen: de 52 kWh en de 77 kWh. Op dit moment is alleen nog de uitvoering de grootste actieradius verkrijgbaar, halverwege 2021 zal de variant met kleinere accu uitgebracht worden. Met de 77 kWh uitvoering kun je tot 502 kilometer rijden (volgens de WLTP-testnorm, waar je vaak zo’n 50 tot 100 kilometer vanaf mag halen). De accu heeft een behoorlijk gewicht en door de plaatsing in de bodem van de auto ligt het zwaartepunt laag.

Volkswagen ID4 blauw

Hoe presteert de ID.4?

Op dit moment hebben de uitvoeringen van de ID.4 één elektromotor (op de achteras). Later in 2021 krijgt de ID.4 twee motoren (een voor en een achter). Toch hoef je niet te wachten op die nieuwe uitvoering: de motor heeft namelijk 204 pk, waarmee je binnen 8,5 seconden de 100 kilometer per uur aantikt. Daarnaast ligt de ID.4 stabiel op de weg en kan hij regeneratief remmen. Regeneratief remmen houdt in dat je de rempedaal maar heel af en toe nodig hebt, omdat er afgeremd wordt op de elektromotor. Dit is goed voor je energieverbruik en je remmen slijten hier minder door.

Hoe ziet de binnenkant eruit?

Bij Volkswagen houden ze van kompatibilität, combineerbaarheid. Zo zijn alle elektrische modellen, dus ook de nieuwe Volkswagen ID. 3 en ID. 4, uitgerust met een Type 2 stekker, beter bekend als een Mennekes stekker. Op de auto zit een Mennekes aansluiting met 7 pennen (mannetje) en op het laadstation vind je een Mennekes aansluiting met 7 receptoren (vrouwtje). De laadkabel (verbindingskabel) met Mennekes plugs aan de uiteinden (1 x mannetje en 1 x vrouwtje) krijg je gratis mee wanneer je een Volkswagen koopt. Je accu opladen bij een publieke laadpaal wordt een simpele handeling die niet fout kan gaan. Omdat de Mennekes stekker ook binnen Europa dé standaard is voor normale laadpalen, kun je zonder zorgen met je elektrische VW op vakantie. Om op vakantie elektrisch te tanken vind je ook meer dan voldoende van deze oplaadpalen in Nederland, bornes de recharge in Frankrijk en stromtankstellen in Duitsland.

volkswagen id4 interieur

De gebruikte materialen in de ID.4 zijn ook anders. De stoelen zien er kwalitatief beter uit en bieden nog meer comfort. Het midden daarvan is bekleed met alcantara en de zijkanten met synthetisch leer. Dit is duurzamer, maar zit minstens zo lekker als echt leer.

Verder kun je kiezen voor een head-up display. Dit is standaard in ‘de Max’ uitvoering, bij andere uitvoeringen is dit display optioneel. Dit display bestaat uit een projector in het dashboard, die de belangrijkste reisinformatie op de voorruit laat verschijnen. Daar komt nog bij dat daar in de ID.4 augmented reality aan is toegevoegd: bewegende elementen die als het ware in je omgeving zijn geplaatst. Hoe dat in z’n werk gaat? Je schakelt de navigatie in en vervolgens zie je bijvoorbeeld met geanimeerde pijlen welke afslag of rijstrook je moet hebben.

Hoe laad je de ID.4 op?

Dat kan op verschillende manieren. We raden sowieso aan om een laadpaal thuis te installeren. Met de actieradius van 502 kilometer zul je dan vrijwel nooit ergens anders hoeven te laden, tenzij je met de auto op vakantie gaat natuurlijk. In dat geval is het fijn als je maar kort hoeft te stoppen en weer snel richting de bestemming kunt rijden. De ID.4 kan daarom snelladen tot 125 kW, daarmee is de accu binnen 35 minuten van 5 procent tot 80 procent geladen. Bij een gewone laadpaal (thuis of openbaar) kun je tot 11 kW laden. Een volle accu duurt dan ongeveer acht uur.

Benieuwd welke laadpaal het meest geschikt is voor de Volkswagen ID.4? Maak dan gebruik van onze keuzehulp of vul het formulier hieronder in voor vrijblijvend advies op maat. Een voorwaarde om een laadpaal bij je huis te installeren is wel dat je over eigen grond moet beschikken. Heb je dat niet? Dan kun je kijken of het mogelijk is om een laadpaal bij de gemeente aan te vragen of wellicht op je werk. In dat geval deel je de laadpaal uiteraard met buurtgenoten of collega’s.

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five