50five by engie50five by engie
Zappi
10 jul. 2020

Wanneer mag een laadpaal op eigen terrein of openbaar geplaatst worden?

Joost
By Joost Gerrits
  • Read time: 3 minutes
Een laadpaal thuis brengt talloze voordelen met zich mee; zo hoeft u nooit meer op zoek naar een beschikbaar laadpunt en rijdt u altijd weg met een volle accu. Maar is het eigenlijk toegestaan om zomaar een laadpaal bij uw huis te laten plaatsen? Of zijn hier regels aan verbonden? Wanneer u overweegt een elektrische auto aan te schaffen, heeft u vast en zeker al eens nagedacht over dergelijke vraagstukken. Daarnaast zijn er nog veel onduidelijkheden over het plaatsen van laadpalen bij een eigen bedrijf. Is dit altijd toegestaan? In dit artikel geven we antwoord op al uw vragen.

Een laadpaal op eigen terrein plaatsen

Als u beschikt over een koophuis en eigen grond, mag u als particulier zonder restricties een laadpaal laten plaatsen. Hier gelden dus geen beperkende maatregelen. Huurt u een woning of heeft u geen eigen inrit? Dan kunt u bij de gemeente waarin u woont een plaats in de buurt aanvragen waar de laadpaal geplaatst zal worden. Dit betekent wel dat u de laadpaal zal moeten delen met andere omwonenden. Daarnaast verschillen de regels per gemeente. Het ligt aan de geldende beleidsregels of er een extra laadpaal op uw verzoek geplaatst zal worden of niet. U moet in alle gevallen echter een vergunning of ontheffing aanvragen voor een laadpaal met parkeerplaats.

Het kan ook voorkomen dat de stad waarin u woont andere regels hanteert. Zo laten sommige steden in België de plaatsing en de beheer van elektrische laadpalen over aan de private markt. De aanvraag wordt dan rechtstreeks gedaan bij een van de leveranciers, in plaats van bij de stad zelf.

laadpaal

Een vergunning voor een openbare parkeerplaats

Wanneer u van de gemeente een vergunning krijgt voor het plaatsen van een laadpaal bij een openbare parkeerplaats, wordt daarmee een verkeersbesluit genomen. Dit betekent dat er een verkeersbord bij de parkeerplaats met laadpaal geplaatst zal worden. Dit bord maakt duidelijk dat de parkeerplaats enkel bestemd is voor elektrische auto’s die opgeladen moeten worden. Het is niet mogelijk een kenteken bij dit bord aan te vragen. De parkeerplaats is dus te gebruiken door iedereen met een elektrische auto.

En hoe zit dat dan met een bedrijfspand?

Bent u eigenaar van een bedrijfspand? Dan gelden eigenlijk dezelfde regels als bij particulier gebruik. Wanneer er sprake is van eigen grond, mag u wederom zonder restricties een laadpaal laten plaatsen. Heeft u eigen grond, maar te weinig ruimte voor een laadpaal? Kies dan voor een installatie aan de muur. Overweegt u om een laadstation bij uw bedrijf te plaatsen? Check dan samen met onze specialisten de capaciteit van uw stroomvoorziening. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk of de meterkast ook op de piekmomenten de vraag naar stroom aan kan en of dynamic load balancing verstandig is. Daarnaast kunnen onze specialisten controleren of er voldoende ruimte is in de meterkast of dat er aanpassingen gepleegd moeten worden.

Hoeveel laadpalen kiest u met het oog op de toekomst?

Als ondernemer is het verstandig om na te denken over de hoeveelheid laadpalen die u aanschaft. Zo lijkt één laadpaal in eerste instantie wellicht voldoende, maar hoe zit dat over een aantal jaar? Is één laadstation dan nog steeds voldoende? Daarnaast is een laadpaal bij uw bedrijfspand sinds dit jaar een wettelijke verplichting binnen Europa als u meer dan tien parkeerplaatsen bezit. Als ondernemer gelden er overigens aantrekkelijke subsidies en belastingvoordelen voor laadpalen, als u overweegt meerdere laadpalen te plaatsen. Een interessante overweging dus.

auto geparkeerd bij openbare laadpaal

Ontdek de verschillende laadpalen

Het is nu duidelijk wanneer u een laadstation op eigen terrein of bij kantoor mag plaatsen, maar wat voor soorten laadpalen zijn er eigenlijk? Zo is het mogelijk om een laadstation aan de muur te bevestigen of op een losstaande paal te plaatsen. Ook is het belangrijk om te kijken naar de afstand tussen de laadpaal en de meterkast. Hoe verder het laadstation verwijderd is van de meterkast, hoe hoger de kosten uiteindelijk zijn. Dit ligt onder andere aan de kabellengte die in dat geval langer zal zijn. Daarnaast spelen het laadvermogen, de hoeveelheid laadpalen, opties zoals load balancing en het toepassen van automatische verrekening ook een rol bij het uitkiezen van de geschikte laadpaal. Daarom raden wij altijd aan contact op te nemen met een van onze specialisten; zij weten precies welke laadpaal er bij uw situatie en wensen past!

Neem een specialist in de hand

Het installeren van een laadpaal op eigen terrein is geen gemakkelijke klus en kan gevaarlijk zijn, laat dit dan ook altijd doen door een professional. Zo moet er bijvoorbeeld een aparte groep in de meterkast aangemaakt worden om kortsluiting te voorkomen. U heeft dus simpelweg elektrotechnische kennis nodig om een laadstation te kunnen installeren. De installateur zal vervolgens via de meterkast een kabel trekken naar het laadstation buiten, waarna de bekabeling wordt ingegraven en netjes wordt weggewerkt. Het laadstation zal vervolgens op een paal of aan de muur gehangen worden, waarna het systeem aangesloten en geactiveerd wordt.

Een eigen laadpaal is een must

Als u een zakelijke auto rijdt en de auto zelfs daarnaast ook privé gebruikt, is een eigen laadstation een must. De actieradius is momenteel nog beperkt. Gemiddeld genomen heeft een elektrische auto op eigen terrein tussen de zes en acht uur nodig om volledig op te laden. Daarnaast bespaart u heel wat geld; thuisladen kost in België tussen de 22 en 30 cent per kWh, terwijl openbaar laden gemakkelijk twee tot drie keer zo duur kan zijn. Zo rekenen publieke laadpalen vaak al zo’n 0,69 per kWh voor snelladen.

Weten welke laadpaal het beste bij u past? Vul vrijblijvend onderstaande offerte in en ontvang advies op maat.

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
Joost

Written by Joost Gerrits

Joost houdt zich graag bezig met de wereld van EV! Al zijn bevindingen, nieuwtjes, tips en tricks deelt hij door middel van leuke en informatieve blogs. Daarnaast is hij met regelmaat te zien op het 50five YouTube kanaal om daad bij woord te voegen!