50five by engie50five by engie
mennekes stekker
13 jan. 2021

Welke soorten laadpalen zijn er?

joostzengers.jpg
By Joost Zengers
  • Read time: 3 minutes
Je rijdt een elektrische auto of gaat dat binnenkort doen, dan is een laadpaal thuis ideaal. Je hebt altijd een beschikbaar oplaadpunt en je rijdt altijd met een volle accu weg. Maar waar moet je op letten als je een laadpaal kiest? Hoeveel kost een laadpaal nou eigenlijk? En wat komt er kijken bij de installatie? In deze blog leggen we alles uit over de verschillende soorten laadpalen.

Waar moet je op letten?

  • 1-fase of 3-fase - Een laadpaal kan aangesloten worden via 1-fase of 3-fase. In het kort houdt dit in dat bij een 1-fase laadpaal de stroom door één draad gaat, terwijl dat bij een 3-fase laadpaal drie draden zijn. Hierdoor heeft een 3-fase laadpaal een hoger laadvermogen, wat ervoor zorgt dat je je auto sneller kunt opladen. Het lijkt daarom logisch om voor een 3-fase laadpaal te kiezen, maar een belangrijke kanttekening is dat niet elke auto hoge laadsnelheden kan uitvragen. Het is daarom slim om bij de aankoop van je elektrische auto na te gaan wat het maximale laadvermogen van de auto is.

  • Montage tegen muur of op paal - Je kunt een laadstation tegen de muur (laten) monteren, maar ook op een paal. Wat in dat geval het beste is, is dus helemaal afhankelijk van jouw situatie. Hou er bij je keuze ook rekening mee dat de afstand tot de parkeerplek niet te groot is, anders heb je namelijk een hele lange laadkabel nodig.

  • Vaste of losse kabel - Je hebt laadpalen met een vaste kabel, maar ook laadpalen waarvoor je een losse kabel nodig hebt. Als de laadpaal een vaste kabel heeft, dan kun je deze dus ook niet losmaken van het laadstation. Wil je op een andere plek laden? Dan heb je daar dus een aparte kabel voor nodig.

  • Enkele of dubbele lader - Zijn er in jouw huishouden twee elektrische auto’s? Of wil je graag een laadpunt beschikbaar stellen voor visite of klanten? Dan kun je het beste kiezen voor een lader met twee aansluitingen.

  • Offline of online laadpaal - Je hebt laadpalen die helemaal offline werken, deze zijn alleen verbonden met je auto. Als je de stekker aansluit begint deze laadpaal met laden en zodra je de stekker loskoppelt stop ook het laden. Een online laadpaal geeft je daarentegen de mogelijkheid om hem op afstand te bedienen. Daarnaast kun je met een online paal automatisch de stroomkosten verrekenen en de laadgeschiedenis inzien.

vrouw laadt auto op met alfen laadpaal

Welke andere slimme functies zijn er?

Je weet nu welke soorten laadpalen er zijn en op welke dingen je sowieso moet letten als je er een gaat aanschaffen, maar daarnaast zijn er nog allerlei slimme functies die laadpalen kunnen hebben. Verstandig om die dus ook mee te nemen in je keuze!

  • Dynamic load balancing - Dynamic load balancing betekent dat de laadpaal rekening houdt met andere elektrische apparaten in huis en de beschikbare stroomcapaciteit goed verdeeld. Hierdoor raakt de hoofdzekering niet overbelast en laad je jouw auto optimaal en zonder risico op. Ideaal, want daardoor hoef je de netstroomaansluiting in je huis niet te laten verzwaren.

  • Peak shaving - Peak shaving zorgt ervoor dat de maximale stroomcapaciteit van de laadpaal wordt geregeld. Hiermee voorkom je overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten die je netbeheerder in rekening kan brengen wanneer het piekvermogen wordt overschreden.

  • Gezichtsherkenning - We zijn er inmiddels aan gewend dat onze smartphones ons gezicht herkennen, maar deze techniek is nu ook toegepast op verschillende laadpalen. Sta je voor de laadpaal? Dan herkent deze je gezicht en ontgrendelt vervolgens helemaal handsfree.

  • Gebarenherkenning - Naast gezichtsherkenning, zijn er ook laadpalen met gebarenherkenning. Je bedient je laadpaal dan eenvoudig met handgebaren. Met een bepaalde beweging activeer je bijvoorbeeld een laadsessie en met een andere stop je deze juist. Hierdoor heb je geen pasje, tag of sleutel meer nodig.

  • Autostart - Autostart houdt in dat je de laadkabel alleen maar in hoeft te pluggen om een laadsessie te starten. Je hebt in dat geval dus ook geen pasje, tag of sleutel nodig.

  • Abonnementen - Aanbieders van laadstations geven je meestal ook de mogelijkheid om een beheerders abonnement met laadpas te nemen. Hiermee krijg je toegang tot nog meer handige functies, bijvoorbeeld een verbruiksrapportage en inzicht in facturering. Deze functies kunnen per aanbieder verschillen.

Wat kost een laadpaal?

Laadpalen kunnen erg verschillen in prijs. Je kunt ervan uitgaan dat prijzen ongeveer tussen de 500 en 1.200 euro zitten. Deze prijs is vooral afhankelijk van het vermogen van de laadpaal, of je een slimme of ‘gewone’ laadpaal wil en of hij over dynamic load balancing moet beschikken.

Installatie laadpaal

Een laadpaal werkt met hoge spanning en stroom, daarom is het niet verstandig om deze zelf zonder elektrotechnische kennis te installeren. Wil je een veilige installatie en een laadpaal die perfect werkt? Laat het dan aan onze professionals over. Wij sturen meestal twee installateurs, die er samen voor zorgen dat de laadpaal veilig en correct wordt geïnstalleerd. Deze installateurs zijn gecertificeerd en getraind door de merken die wij aanbieden.

Wil je graag deskundig advies over? Maak dan gebruik van onze keuzehulp. Hiermee kun je direct zien welke laadpaal geschikt is voor jouw situatie. Als je daarnaast ook je gegevens achterlaat stellen we vrijblijvend een digitale offerte voor je op. Je kunt natuurlijk ook gewoon het onderstaande formulier invullen:

Wilt u het laadstation laten installeren?
Wilt u het laadstation op de wand of op een paal?
Is de laadpaal voor zakelijk of privé gebruik?
Gegevensverwerking*
joostzengers.jpg

Written by Joost Zengers

Auteur bij 50five