11 september 2020

Zonnepanelen in combinatie met bidirectioneel laden

Maak jij gebruik van zonnepanelen? En rijd je in een elektrische auto die je thuis wil opladen? Dan is het interessant om te weten of een laadpaal en zonnepanelen met elkaar te combineren zijn. Zoveel mogelijk gebruik maken van zonnepanelen is immers goed voor het milieu én goed voor jouw portemonnee. En zou het niet nog mooier zijn als jouw elektrische auto kan dienen als opslag voor zonne-energie? Zo zou de auto zelfs kunnen gaan dienen als noodstroombron, mocht jouw energie uitvallen. Het zou zelfs mogelijk zijn om andere huishoudelijke apparaten op te laden met de energie die in jouw auto opgeslagen wordt. Steeds meer elektrische auto’s worden geschikt voor dit soort mogelijkheden en nu is er zelfs een laadpaal die deze toekomst voor consumenten mogelijk maakt. Wat is deze nieuwe techniek en hoe kun jij het in huis halen?

Jouw elektrische auto als opslag voor zonne-energie

Bij normaal laden gaat de stroom vanuit de laadpaal richting de auto, maar andersom is niet mogelijk. Met de nieuwe techniek ‘bidirectioneel laden’, ook wel V2G genoemd, wordt dat wél een optie. Jouw auto kan volgeladen worden met (duurzame) energie, bijvoorbeeld opgewekt door jouw zonnepanelen, en is vervolgens in staat om deze energie ook weer terug te leveren. Hierdoor kun je jouw auto gebruiken als noodstroombron als dat nodig is, maar je kunt er ook voor kiezen om energie terug te leveren aan het energienet. Om hier gebruik van te kunnen maken heb je wel een laadpaal nodig die dit mogelijk maakt en ook jouw auto moet geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Op dit moment zijn maar weinig modellen hiervoor geschikt, maar in de toekomst zullen dit er zeker steeds meer worden. Een model dat dit in ieder geval kan is de Nissan Leaf.

Bidirectioneel laden voor thuis

Er zijn al een aantal bidirectionele laders op de markt, maar voor thuisgebruik is er pas eentje. Op de CES (Consumer Electronics Show) 2020 werd de Wallbox Quasar onthuld. Deze revolutionaire laadpaal brengt de toekomst van opladen naar jouw oprit. De lader heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere laadpalen.

Duurzaam laden in twee richtingen

De meest opvallende functie van de Wallbox Quasar is wel dat de lader twee richtingen op werkt. Dit maakt deze techniek voor het eerst beschikbaar voor consumenten. Deze techniek maakt het mogelijk om overtollige energie op te slaan in de accu van je elektrische auto. Deze energie kun je vervolgens gebruiken als je het weer nodig hebt. Hoewel deze functie nog niet live is, is het wel een leuk vooruitzicht op de toekomst

bidirecitoneel laden

Daarnaast werkt de Quasar naadloos samen met jouw zonnepanelen en optimaliseert het jouw energieverbruik. Zo maak je zo efficiënt en duurzaam mogelijk gebruik van de beschikbare energie. De laadpaal houdt bij hoeveel energie je gebruikt en stelt het vermogen automatisch bij. Zo verbruik je nooit teveel energie tegelijkertijd en wordt jouw auto toch efficiënt opgeladen. Je hebt ook altijd inzicht in hoeveel energie je verbruikt hebt en houdt zo de volledige controle over jouw energieverbruik. Met 3G- of 4G-netwerken krijg je zelfs bijgewerkte en gesynchroniseerde data in real time. Zo ben je echt altijd op de hoogte.

Eenvoudige en effectieve bediening

Al dit soort nieuwe technieken klinken misschien erg ingewikkeld, maar Wallbox heeft het weten te bundelen in een erg eenvoudig bedienbare laadpaal. Je kunt het laden beheren via een app op je smartphone. Ook werkt het samen met het energiebeheersysteem van jouw huis. Dit is het systeem waar je ook bijvoorbeeld je slimme thermostaat op aan hebt gesloten. Zo optimaliseer je de samenwerking tussen de verschillende apparaten in en rondom jouw huis. De laadpaal heeft ook een touchscreen, waarmee je diverse instellingen kunt beheren. Daarnaast is het mogelijk om gebarencontrole te gebruiken. De laadpaal is te ontgrendelen met gezichtsherkenning, maar ook met Bluetooth, RFID en de Wallbox-app. Zo kies je zelf welke beveiliging bij jou past en is het mogelijk om de laadpaal te delen met wie jij wilt. Wil je jouw buren of vrienden ook toegang geven tot de laadpaal? Stel het eenvoudig in, zonder dat je bang hoeft te zijn dan onbekenden jouw laadpaal kunnen gebruiken.

Mooi, opvallend design

Een laadpaal van de toekomst moet ook een bijpassend uiterlijk hebben. Dat is bij de Quasar goed gelukt. Het design ziet er erg mooi en futuristisch uit. Het is de lichtste en kleinste oplader in zijn soort en doet zeker niks af aan de uitstraling van jouw woning. De lader wordt geleverd met een laadkabel en heeft maximaal een vermogen van 7,4 kW.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Als je een oplader zoekt waarmee je goed voorbereid bent op de toekomst, zit je bij deze Wallbox goed. Bidirectionele laadpalen zijn nu nog niet de standaard, maar dit gaat zeker veranderen. Net zoals auto’s die geschikt zijn voor dit soort laadpalen. Als je zonnepanelen hebt en je op zoek bent naar een nieuwe laadpaal thuis is dit dus een interessante investering om te overwegen. Het systeem helpt je bij het optimaliseren van je energieverbruik, waardoor je geld zult besparen. Het maakt de manier waarop je laadt nog duurzamer en efficiënter en je bent zo helemaal klaar voor de toekomst.

Lees ook: Heb jij een huis ouder dan 10 jaar? Bespaar dan tot 15% BTW op een laadpaal thuis!

Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in en ontvang advies over welke laadpaal het meest geschikt is voor bij jou thuis: